liście liście
Włoskie espresso

Jeszcze kilka lat temu ta maleńka filiżanka kawy budziła w Polsce spore zdziwienie. Dzisiaj widać wyraźnie, że kultura picia kawy zmienia się. Choć na temat prawdziwego włoskiego espresso pokutuje nadal wiele stereotypów, które z rzeczywistością mają niewiele wspólnego.   Palenie włoskiego espresso wcale nie jest mocne i ciemne.  W terminologii określane jest jako średnie, z zastrzeżeniem, iż na południu Włoch może być nieco ciemniejsze.  Mieszanka do espresso musi być bogata i różnorodna – minimum 5 składników. Idealny smak i aromat espresso uzyskuje najwcześniej 7 dni od dnia palenia. Około 50 ziaren palonej kawy używa się do powstania 1 filiżanki espresso.

Oto złote zasady przygotowania idealnej filiżanki espresso:

  • Średnie palenie
  • Drobne mielenie
  • Ilość kawy:  6,5 – 7g
  • Woda: 30 mililitrów
  • Ciśnienie: 9 barów
  • Temperatura: 90 stopni
  • Ekstrakcja: 30 sekund
  • Filiżanka sucha i podgrzana do temperatury 40 stopni

O tym jak kolosalne znaczenie ma sposób parzenia espresso niech świadczy fakt, że w przypadku prawidłowego przyrządzenia w ekspresie wydziela się około 800-900 komponentów smakowych, natomiast z tej samej kawy  zaparzonej po turecku – tylko 150.